ויקטור הוגו שכתב בין השאר את ״הגיבן מנוטרדאם״ ואת ״עלובי החיים״ כתב פעם ש״מוזיקה מייצגת את אשר אי אפשר להכניס למילים ואת מה שלא יכול להישאר בדממה״.
בפוסט הבא שמבוסס על הסדרה המוזיקלית שהקרנו במיזם בקיץ 2023, נמליץ מגוון מרתק של סרטים תיעודיים ישראלים נפלאים על מוזיקה, על מוזיקאים ועל מה שביניהם.
אנו בטוחים כי תמצאו בסיפורים האלה מרגוע לנפש ולנשמה, השראה, ואולי אפילו תקווה.
התזמורת עם הכלים השבורים - יובל המאירי
מיתר קרוע, תיבת תהודה סדוקה, כפתורים חלודים. מנצח מבריק, שלושה מלחינים מחוננים ומאה נגנים נפגשים לארבעה ימים של חזרות. הם מדברים שפות שונות. הכלים שלהם שבורים. תזמורת של נגנים מקצועיים וחובבים, צעירים ומבוגרים, יוצאת למסע כנגד כל הסיכויים, לקראת קונצרט שיעלה פעם אחת בלבד בפסטיבל "מקודשת". במבט פואטי ומשעשע על השבור ועל השלם אנו נחשפים לשלל דמויות ירושלמיות ולנסיון עיקש לייצר, ולו לערב אחד, הרמוניה בעיר מלאת חריקות.
איפה ניתן לצפות?
מצרים, שיר אהבה - ד"ר איריס זכי
בשנות ה-40, הייתה סועאד זכי היהודייה זמרת מצליחה במצרים. היא כיכבה בסרטים לצד אום כולתום, נחשבה להבטחה אדירה בעולם הערבי כולו, נישאה למוזיקאי מוסלמי מפורסם, מוחמד אלעקאד, והולידה לו בן – משה. לאחר שבעלה נטש אותה ואיים לקחת ממנה את בנה, סועאד נמלטה לישראל ונאלצה לחיות חיים כפולים – עובדת ניקיון ביום, זמרת בלילה. נכדתה של סועאד, הבמאית ד"ר איריס זכי, מעוררת לחיים את סיפורה המסעיר בפרויקט סוחף ומרגש שחוצה תרבויות, דתות ומדינות, המשלב סצנות תקופתיות עלילתיות וחומרי ארכיון נדירים עם מסע דוקומנטרי אינטימי של בת ואב, הבוחנים יחד את הזהות המורכבת של משפחתם.
הומבויז - תמר גורן
דוקו היפ־הופ. סמואל ואייזק הם נערים דרום־סודנים שגדלו בישראל כמבקשי מקלט וגורשו ממנה ב-2012. הם חיים כפליטים בפנימייה באוגנדה, שאליה הגיעו לאחר שברחו ממלחמת האזרחים בארץ מוצאם. כעת הם חולמים לממש את הכישרון הגדול שלהם – מוזיקה. אמיר שדה, מוזיקאי ישראלי מצליח, מגיע לפנימייה לשבועיים ומקים בה אולפן קטן. יחד הם יוצרים מוזיקה. הישראליות של שלושתם מורגשת, אבל החיבור האמיתי הוא ההיפ־הופ. בעבודה המשותפת על שירים מקוריים, קליפים והופעה גדולה בקמפלה בערב השנה החדשה – החיבור ביניהם הולך ומעמיק. הסרט עוקב אחר החלומות הגדולים של סמואל ואייזק בתוך המציאות המורכבת של חייהם.
צליל מכוון (פרק 4) - שי להב
האם בשיר עם טקסט נוקב וכועס, כדאי שגם המוזיקה תבעט, או שעדיף שהיא תהיה מקפיצה/מתוקה כדי להנגיש את המסר? האם שירי המחאה בישראל מגיעים ברובם מז'אנר מוזיקלי מסויים? ומהם תכני המחאה המרכזיים במוזיקה הישראלית? הפרק "איזו מדינה" בוחן את כל הסוגיות האלה, דרך מפגשים של קובי אוז עם אמנים כמו עמיר בניון, אלי לוזון, שלמה גרוניך, הדג נחש, קורין אלאל, אתי אנקרי, רבקה מיכאלי, שלמה בר ואחרים. ומפריך את המיתוס שעל פיו שיר מחאה ישראלי הוא כמעט תמיד שיר העוסק בפוליטיקה, ומגיע מהצד השמאלי של המפה הפוליטית.
המלכה שושנה - קובי פרג'
שושנה דמארי הייתה הדיווה הישראלית הראשונה. היא עמדה על במות הארץ והעולם והרטיטה מיליונים בקולה המכשף והופעתה המרהיבה. חייה היו כאגדה הוליוודית, שעליה גם שילמה מחיר. בפעם הראשונה נחשפת האישה שמאחורי הכתר, הגלימה והארמון.
מחר כבר עבר - בועז גולדברג
בתחילת שנות האלפיים החל העיתונאי והמוזיקאי בועז גולדברג לתעד את חברו גבי אבודרהם - צעיר חולמני מבית שאן עם אובססיה לאלביס, משיכה לתורות מיסטיות ויכולות נגינה וירטואוזיות. אבודרהם הביישן, זר לתל אביב, מזרחי בסצנה הנשלטת על ידי צעירים שגדלו במרכז וצפון העיר, בורא דמות אקסצנטרית בשם צ’רלי מגירה, יוצא למסע מוזיקלי סוער ומגיע עד לבמות הגדולות בארה”ב. יחד עם מאבקו להכרה אמנותית עולמית, נאלץ אבודרהם להתמודד עם שדים פנימיים, אותם ניסה להשתיק בעזרת הדמות הגדולה מהחיים שיצר.
Comments